De hele week was al duidelijk dat het op zondag zou gaan regenen in Spa-Francorchamps. Dat zorgde er dan ook voor dat veel coureurs hier rekening mee hielden in het kiezen van hun afstellingen. Een conservatieve keuze van de wedstrijdleiding zorgde echter voor een voornamelijk droog verlopen race, waarbij de kijkers een vrij gezapige race voorgeschoteld kregen. Peter Windsor baalt daarvan.
Windsor keek net als veel volgers uit naar een spectaculaire regenrace op een legendarisch circuit, maar die bleef dus uit, al lag dat niet aan de weergoden. 'Het regende zoals verwacht in Spa. Het probleem was alleen dat het te hard en te lang regende, waardoor de start meer dan een uur uitgesteld moest worden', vertelt Windsor op zijn YouTube-kanaal. De coureurs werden pas om 16:20 uur op pad gestuurd.
Verstappen krijgt gelijk
De oorspronkelijke start stond al om 15:00 uur op het programma. Net op dat moment hield het op met regenen, waardoor het goed mogelijk leek om de race vrij snel op gang te brengen. De wedstrijdleiding zwaaide echter al snel met een rode vlag, en besloot vervolgens ook af te wachten op een volgende bui, die tot 16:00 uur aanhield. Daarna duurde het dus nog twintig minuten voordat de Formule 1-auto's in beweging kwamen, en nog eens een kwartier voordat de Safety Car de pitstraat opzocht.
'De wereld werd zo van een natte Belgische Grand Prix beroofd', concludeert Windsor dan ook. 'We hadden wel een paar ronden op een vrij natte baan, maar zoals Max Verstappen al achter de Safety Car zei: als we meer dan twee ronden achter de Safety Car rijden, dan is het vijf ronden later droog. Uiteindelijk deden ze vier ronden achter de Safety Car', zegt Windsor hoofdschuddend.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.

'Verstappen kreeg dan ook gelijk', vervolgt Windsor. Lewis Hamilton maakte als eerste een pitstop, zeven ronden nadat de Safety Car naar binnen werd gehaald. 'Het is de vraag of die een goede keuze was van de wedstrijdleiding. Er waren geen ongelukken, incidenten, en niemand raakte gewond', zo begint Windsor positief. Sterker nog, alle coureurs zagen ook de finishvlag in de Belgische Grand Prix, wat erop lijkt te wijzen dat de wedstrijdleiding té conservatief was.
Grote gevolgen voor uitslag
Windsor vindt dan ook dat men momenteel te voorzichtig is in de Formule 1. 'Dit had een briljante natte Grand Prix in België kunnen zijn. We kregen niet eens een staande start', baalt de Brit, die juist had uitgekeken naar dat moment. 'Ik vermoed dat er de komende dagen nog veel gesproken zal worden over of het juist was om het zo aan te pakken, of dat ons een sensationele natte Grand Prix ontnomen werd.'
De teams hadden juist ingespeeld op een natte race. 'Het was ook van groot belang voor de afstellingen. Sommige coureurs hadden namelijk voor veel neerwaartse druk gekozen en wilden in de regen rijden, en anderen juist niet.' Verstappen stond bijvoorbeeld op een totaal andere afstelling dan in de sprintrace. Coureurs als Charles Leclerc en Alexander Albon hielden juist vast aan een droogweerafstelling, en profiteerden er dus van dat de FIA lang afwachtte.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Probleem of fout?
'Lando Norris stond op poleposition, maar kreeg niet de kans om in de regen te racen', zo denkt Windsor dat de Engelsman ook liever eerder van start was gegaan. 'Hij kreeg wel die rollende start, wat in theorie een voordeel voor Lando had moeten zijn. Oscar Piastri zat echter vlak achter Lando bij Eau Rouge, en kreeg meteen de kans om de leiding te pakken in de eerste ronde. Na die eerste ronde zou dat veel lastiger zijn.'
Windsor hoorde Norris klagen over een lege batterij, en bestudeerde de cijfers. 'Als je data bekijkt, ging Oscar opvallend genoeg eerder van het gas op het rechte stuk voor Eau Rouge, en hij schakelde eerder terug. Hij creëerde zo wat ruimte richting Lando en timede zijn inhaalactie, door sneller door Eau Rouge te gaan en dat momentum mee te nemen. Het was uiteindelijk een makkelijke inhaalactie', beseft Windsor.
'Norris haalde maar 306 kilometer per uur, terwijl zelfs Verstappen met die enorme achtervleugel op de Red Bull 313 kilometer per uur haalde in de openingsronde. Norris gebruikte al te veel energie van zijn batterij bij de herstart', zo legt Windsor de fout bij de coureur zelf. 'Een ronde later evenaarde hij wel weer de topsnelheid van Piastri, maar in de openingsronde kwam hij zeven kilometer per uur tekort.' Op dat moment was inhalen echter al een stuk lastiger. Norris kreeg nooit meer een serieuze kans om de leiding te heroveren.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties