Is punten scoren in je F1-debuutrace een voorbode van succes? Formule 1
Formule 1

Is punten scoren in je F1-debuutrace een voorbode van succes?

Is punten scoren in je F1-debuutrace een voorbode van succes?

Punten scoren in je Formule 1-debuutrace gebeurt niet heel vaak. Slechts enkele tientallen coureurs konden zichzelf een plekje op deze illustere lijst toekennen, waarvan Yuki Tsunoda de meeste recente is. Is het echter een voorbode voor grootsheid in de koningsklasse? Hoe zit het met de debuutraces van de wereldkampioenen? F1Maximaal duikt de geschiedenisboeken in en zocht het uit.

In de punten eindigen tijdens je debuutrace blijkt nog niet zo makkelijk te zijn, vooral niet in de hedendaagse wereld der F1. Tsunoda is de zestiende coureur die dit sinds het begin van de 21e eeuw kon realiseren. Een aantal hedendaagse coureurs gingen hem voor. Viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel kon bijvoorbeeld als achtste eindigen in zijn entree tijdens de Grand Prix van Amerika 2007. De Duitser had nog geen vast stoeltje, maar mocht invallen doordat Robert Kubica nog moest revalideren van een eerdere crash.

Drie debutanten met WK-punten, twaalf kampioenschappen

Naast Vettel kregen ook Lewis Hamilton en Nico Rosberg het voor elkaar om punten te scoren in de allereerste race van hun debuutjaar. Rosberg werd zesde tijdens zijn eerste GP (Bahrein 2006, red.), waarna hij in 2016 een wereldkampioenschap binnensleepte. Hamilton kon nog veel beter. In zijn debuutrace in Australië 2007 kwam hij als derde over de finish, waardoor hij ook gelijk zijn eerste F1-podium behaalde. De drie bovengenoemde coureurs zijn nu goed voor maar liefst twaalf wereldtitels, waarvan de elf meest recente in de koningsklasse.

Ook Kimi Raikkonen, wereldkampioen van 2007, scoorde WK-punten in zijn entree in 2001. The Iceman werd hier zesde. Negenvoudig Grand Prix-winnaar Mark Webber werd een jaar later toegevoegd aan het lijstje nadat hij boven verwachtingen als vijfde over de finish kwam bij zijn debuut voor Minardi.

Hoe zit het met Verstappen?

Max Verstappen scoorde in zijn eerste Grand Prix nul punten. De Red Bull Racing-coureur reed bij zijn debuut in 2015 (GP Australië, red.) keurig in de punten, maar viel even later uit met motorproblemen. 'Gelukkig' kan Verstappen zichzelf in het kader van zijn debuutrace meten met misschien wel de grootste naam uit de Formule 1: Michael Schumacher.

Zevenvoudig wereldkampioen Schumacher heeft namelijk ook een DNF op zijn naam staan bij zijn eerste F1-race. Tijdens de Grand Prix van België in 1991 kende de oud-coureur een prima kwalificatie, maar in de race op Spa-Francorchamps ging het al snel fout. Na enkele honderden meters viel Schumacher uit door een gesneuvelde koppeling. Nul punten voor de nu legendarische coureur.

Ook Fernando Alonso, tweevoudig wereldkampioen, slaagde er niet in om punten te scoren tijdens zijn eerste race in de F1. In 2001 reed hij zijn eerste seizoen in de koningsklasse, maar verder dan de twaalfde plaats kwam hij niet. Dit was echter niet zo gek: de bolide van Minardi, waar Alonso in debuteerde, was dat jaar de minst competitieve auto van het hele veld. Het team eindigde het seizoen zelfs met nul WK-punten en een enorme lading aan uitvalbeurten.

Is punten scoren in je F1-debuutrace een voorbode van succes?

Verstappen tijdens de persconferentie voor de Grand Prix van Australië 2015.

Debuutrace voor sommige coureurs beste race ooit

Voor een aantal coureurs uit de 21e eeuw was hun eerste Grand Prix de beste race die ze ooit hebben gereden in de Formule 1. Zo verzilverde Kevin Magnussen in zijn debuutrace de tweede plaats en dus een podium. Ook Sebastien Bourdais (zevende in 2008), Sebastien Buemi (zevende in 2009) en Felipe Nasr (vijfde in 2015) scoorden WK-punten bij hun entree. Alle vier de coureurs beleefden echter geen glansrijke carrière, gezien hun allereerste race gelijk hun allerbeste finish was.

En zo waren er meer coureurs die punten scoorden in hun eerste F1-race maar nooit écht groot werden in de koningsklasse. Paul di Resta (tiende in 2011), Daniil Kvyat (negende in 2014) en Stoffel Vandoorne (tiende in 2016) staan ook op het lijstje der debuut-puntenscorers, maar de verwachtingsvolle eerste races kenden lang niet altijd een succesvol vervolgverhaal.

Debuutrace niet bepalend, wel overeenkomsten coureurs

Als we weer naar de huidige grid kijken, zien we dat ook Carlos Sainz een plekje heeft verdiend op het lijstje. De toen nog Toro Rosso-coureur kwam tijdens de Grand Prix van Australië in 2015 als negende over de finish, wat logischerwijs genoeg was voor WK-punten. De lijst der entree-puntenscorers zal ongetwijfeld verder aangevuld worden nu de F1-bolides qua prestaties steeds meer naar elkaar toetrekken.

Hoewel een eerste GP nog niet zo veel zegt over de verdere loopbaan van een coureur, kan er wel gezegd worden dat alle punten scorende debutanten vaardige mannen zijn. In het lijstje van de 21e eeuw zien we dan ook flink veel talenten en wereldkampioenen, maar een echte voorbode op een titel is het niet. Alleen Schumacher bewijst al het tegendeel. Wat WK-punten in je zak steken na je eerste Formule 1-race is echter nooit verkeerd.

Vóór de 21e eeuw was er een spraakmakende nieuwkomer in de koningsklasse die niet onbenoemd kan blijven, namelijk Jacques Villeneuve. De wereldkampioen van 1997 kwalificeerde zich een jaar eerder ongelooflijk sterk op poleposition, waarna hij nog bijna de race won. Villeneuve zijn bolide kreeg echter te maken met een olielek, waardoor hij zachter moest gaan rijden. Teamgenoot Damon Hill claimde hierdoor de overwinning en Villeneuve eindigde alsnog knap op de tweede plaats.

Poll

Gaat Tsunoda in Imola weer punten scoren?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws