Verstappen breekt het ene record na het andere, maar welke heeft hij nu allemaal op zijn naam staan? Formule 1
Formule 1

Verstappen breekt het ene record na het andere, maar welke heeft hij nu allemaal op zijn naam staan?

Verstappen breekt het ene record na het andere, maar welke heeft hij nu allemaal op zijn naam staan?

Het wordt dit seizoen eigenlijk na elke race wel gezegd: Max Verstappen heeft weer een record verbroken. De dominantie van Verstappen in de Red Bull zorgt ervoor dat niets of niemand momenteel bij hem in de buurt kan komen, waardoor de Nederlander bijna vrij spel heeft om de ene na de andere overwinning binnen te halen. Doordat Verstappen maar records blijft breken, kan het voor de gewone fan moeilijk te volgen zijn welke records de coureur ondertussen allemaal op zijn naam heeft staan. F1Maximaal zet de belangrijkste records van Verstappen op een rijtje, bespreekt hoe waarschijnlijk het is dat deze binnenkort verbroken zullen worden, en of er ook nog records zijn die de Nederlander niet op zijn naam zal kunnen zetten.

Verstappen: de jongste coureur met de meeste records

De meeste records die Verstappen momenteel op zijn naam heeft staan, wist hij te behalen door op een hele jonge leeftijd al in de Formule 1 terecht te komen. 17 jaar en 166 dagen was de Nederlander toen hij zijn eerste kilometers in de koningsklasse mocht maken, waardoor Verstappen gelijk zijn eerste record als jongste coureur in de Formule 1 ooit wist te pakken. Met het natuurlijke racetalent dat Verstappen al vanaf jonge leeftijd bezit, is het geen verrassing dat de coureur ook op dit moment de records voor jongste coureur die punten heeft behaald (tijdens Grand Prix van Maleisië in 2015), jongste coureur die een Grand Prix leidde (Grand Prix van Spanje in 2016), en jongste coureur die een Grand Prix heeft gewonnen en op het podium stond (eveneens tijdens de Grand Prix van Spanje in 2016) op zijn naam heeft staan. Verstappen is ook nog altijd de jongste coureur met een snelle raceronde én een Grand Slam. De snelste ronde zette Verstappen voor het eerst neer tijdens de Braziliaanse Grand Prix van 2016, terwijl de Grand Slam iets langer op zich liet wachten tot de Grand Prix van Oostenrijk in 2021.

Tekst loopt verder onder de afbeelding.

Verstappen breekt het ene record na het andere, maar welke heeft hij nu allemaal op zijn naam staan?
Door op 18-jarige leeftijd in Spanje te winnen, pakte Verstappen de nodige records (Bron: Red Bull Content Pool / Getty Images).

Het is niet heel erg waarschijnlijk dat deze records in de nabije toekomst van Verstappen afgepakt zullen worden, want de Formule 1 heeft sinds het debuut van Verstappen de regels voor het toetreden aangescherpt. Zo moet een coureur nu minimaal achttien jaar zijn, wanneer hij tot de Formule 1 wil toetreden. Dit maakt het momenteel bijna onmogelijk voor nieuw talent om de meeste records van Verstappen te verbreken. Het record voor jongste coureur met punten is met huidige reglement helemaal niet van Verstappen af te pakken, omdat de Nederlander nog geen 18 was toen hij deze op zijn naam schreef. Het record voor jongste coureur met een Grand Prix-overwinning is met de huidige regels op zich wel mogelijk om te verbreken, maar de kans daarop is niet heel groot. Meestal hebben rookies toch wel even de tijd nodig om te wennen aan de Formule 1, zelfs talenten zoals een Verstappen of een Piastri, waardoor het niet heel waarschijnlijk is dat een achttienjarige coureur gelijk in zijn eerste seizoen een Grand Prix wint, en zeker niet als hij ook nog niet bij één van de topteams zit.

Verstappen lijkt voorlopig de enige coureur te zijn die zijn eigen records kan verbreken

Naast records die te maken hebben met zijn leeftijd, heeft Verstappen op dit moment ook het record voor de meeste podiums in één seizoen en het record voor de meeste overwinningen in één seizoen op zijn naam staan. Dankzij de dominantie van Verstappen tijdens het seizoen van 2022, wist de Nederlander 15 van de 22 races te winnen. Hij reed daarmee het oude record van Michael Schumacher en Sebastian Vettel aan diggelen. Met zijn achttien podiumplekken in 2021 verbrak hij eveneens het record, dat met zeventien podiums in handen was van Schumacher (2002), Vettel (2011), en Lewis Hamilton (2015, 2016, 2018, 2019, én 2021).

In tegenstelling tot de records die hij als jongste coureur heeft neergezet, zouden deze records in de toekomst op zich wel verbroken kunnen worden. Op dit moment lijkt echter de meest waarschijnlijke kandidaat om dat te doen Verstappen zelf. De coureur uit Limburg is dit seizoen nog onverslaanbaarder dan in 2022, waar tijdens de eerste seizoenshelft er nog enigszins weerstand werd geboden door Charles Leclerc in de Ferrari. De Monegask is nu echter nergens meer te vinden, waardoor Red Bull alle 2023-races tot nu toe heeft kunnen winnen. Met nog tien races te gaan dit seizoen, en een Verstappen die nu al op tien overwinningen staat, kunnen de records voor meeste overwinningen en meeste podiums dit seizoen door Verstappen zelf verbroken worden.

Is het tegenwoordig makkelijker om records te verbreken in de Formule 1?

Verstappen heeft zelf meerdere malen aangegeven niet zo heel erg te geven om alle records die hij verbroken heeft, en dat het oneerlijk is om de huidige Formule 1 en de koningsklasse vroeger op deze manier te vergelijken. Dit laatste omdat de Formule 1 tegenwoordig meer races rijdt binnen een seizoen. Voor sommige records is dit inderdaad waar: het is makkelijker om de meeste overwinningen in één seizoen te behalen, wanneer het seizoen uit meerdere races bestaat. In de tijd van Ayrton Senna werden, bijvoorbeeld, soms maar zestien races in één seizoen georganiseerd. Hierdoor was het een stuk lastiger om vijftien races in één jaar te winnen, zoals Verstappen deed in 2022.

Maar niet voor alle records geldt dat deze tegenwoordig makkelijker te verbreken zijn. De moeilijkheidsgraad voor meeste overwinningen op rij blijft toch ongeveer hetzelfde. Dit record kan namelijk over meerdere jaren en seizoenen heen worden getild, zolang de coureur maar achter elkaar blijft winnen. Hoewel de betrouwbaarheid van de auto's verbeterd is, zijn de onderlinge verschillen ook kleiner geworden. De enige bepalende factor die wel of geen roet in het eten kan gooien, is de ontwikkeling van de auto tijdens de winterstop, maar daar heeft het aantal races in een seizoen verder niet al te veel invloed op. Het record voor meeste overwinningen op rij staat trouwens nog altijd op naam van Sebastian Vettel, die in 2013 negen keer achter elkaar won.

Terug naar Verstappen: kan hij (bijna) alle records verbreken?

Alhoewel er niets of niemand momenteel bij de Nederlander in de buurt komt, blijven sommige records zelfs voor iemand van het formaat Verstappen buiten handbereik. Zo staat momenteel het record voor winnaar met de grootste tijdsmarge naar de nummer twee op naam van Stirling Moss die vijf minuten en twaalf seconden voor nummer twee, Mike Hawthorn, wist te eindigen tijdens de Grand Prix van Portugal in 1958. Het record werd al aardig wat jaren geleden gevestigd, maar ook in recentere jaren kwam het wel eens voor dat de nummer één met een of twee ronden voorsprong op de nummer twee de Grand Prix won. Dit is echter niet meer voorgekomen sinds 1995. Het veld ligt momenteel nog dichter bij elkaar dan ooit tevoren, dus de kans is klein dat het record binnenkort verbroken gaat worden.

Ook het winnen van een Grand Prix met óf de meeste óf de minste pitstops, zal waarschijnlijk niet op naam van Verstappen komen te staan. De minste pitstops, wel geteld nul, mag niet onder het huidige reglement, waarin staat dat elke coureur op zijn minst één keer zijn banden moet wisselen om diskwalificatie te voorkomen. Dit record werd tijdens de Nederlandse Grand Prix van 1961 voor het laatst gezet.

De meeste pitstops door een winnende coureur, met een aantal van zes een record op naam van Jenson Button tijdens de 2011 Grand Prix van Canada, zal ook niet heel gauw verbroken worden, omdat opnieuw het veld tegenwoordig veel dichter bij elkaar ligt. Als Verstappen zes pitstops in een race zou maken, zou hij simpelweg veel te veel tijd verliezen ten opzichte van zijn rivalen om nog de winst te kunnen pakken. De grootste winstmarge die de Nederlander had in vergelijking met de nummer twee was een halve minuut, wat ongeveer ook de tijd van een pitstop is op sommige circuits.

Als laatste is er ook nog het record dat op naam staat van Jackie Stewart. De Schot leidde in 1969 tijdens elke race dat jaar. Dat record kan Verstappen dit jaar niet meer verbreken, want de Nederlander kwam niet aan de leiding tijdens de Grand Prix van Saoedi-Arabië. Misschien dat Verstappen daar in de komende jaren wel verandering in kan brengen, maar dat is wel een lastige opgave.

Kortom: sommige records zullen zelfs voor Verstappen niet te verbreken zijn. En over zijn eigen records hoeft hij zich ook voorlopig geen zorgen te maken, want alleen hijzelf lijkt voorlopig deze te kunnen verbreken.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws