Red Bull Racing gaf eerder al aan dat men boos was over het feit dat de regels omtrent de flexibele voorvleugels pas na acht weekenden aangepast worden, en het heeft er nu alle schijn van dat het technische team onder leiding van Pierre Waché een protest aan het voorbereiden is, waarbij de voorvleugels van de twee grootste concurrenten nog voor de seizoenstart onder de loep genomen worden.
Afgelopen seizoen ging het op technisch gebied regelmatig over aero elasticity. Bij Ferrari en Red Bull wond men zich op over de flexibele vleugels bij Mercedes en vooral McLaren, dat veel middelen investeren in het laten meebuigen van de vleugels onder hogere snelheid. Zo was er in Bakoe veel te doen over de mini-DRS, waarmee McLaren aan de uiteinden van de achtervleugels kleine openingen had op de rechte stukken, om zo hogere topsnelheden te bereiken.
De FIA greep in de winter in, en besloot de regels aan te scherpen. De nieuwe, strengere regels voor de achtervleugels gaan vanaf de start van het seizoen in, maar de strengere tests zijn pas vanaf de Grand Prix van Spanje, het negende weekend, van kracht. Dat leidde bij Red Bull tot frustratie, omdat het team nu geld moet investeren in onderdelen, die over enkele maanden weer verboden zullen zijn.
Ferrari en McLaren doelwit
Volgens het Italiaanse FUnoAnalisiTechnica liet Red Bull het er dan ook niet bij zitten. Technisch directeur Pierre Waché klopte tijdens de wintertests bij de FIA aan. Hij wond zich erover op dat het nog altijd toegestaan is om aan het hele vleugelelement van positie te laten veranderen, door flexibele onderdelen bij de bevestigingspunten. Het gaat dan om de zogenaamde squat phase, het fenomeen dat de achterkant van de auto op de rechte stukken zover mogelijk inzakt, en bij het aanremmen weer omhoog schiet, om zo meer neerwaartse druk te leveren.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Red Bull beschuldigt Ferrari en McLaren ervan dat beide teams de hele vleugel laten meebuigen als de auto inzakt op de rechte stukken. Daardoor verandert ook de hoek van de vleugel, en heb je minder last van luchtweerstand, terwijl je hier de prijs niet voor betaalt in de bochten, aangezien de vleugel dan weer rechter komt te staan. Het gaat dus niet langer om een flexibel vleugelelement, maar om het hele onderdeel.
FIA gaat op onderzoek uit
Waché klopte met deze zorgen aan bij de FIA in Bahrein. McLaren en Ferrari zouden dit systeem in 2024 ook al gebruikt hebben, en nu verder verbeterd hebben. Red Bull kreeg in Bahrein nog niet het gewenste antwoord, en volgens FUnoAnalisiTechnica zou de FIA een verzoek om in te grijpen in eerste instantie afgewezen hebben.
Red Bull heeft het er echter niet bij laten zitten, en zou een officieel protest met bezwaren voorbereid hebben. Het lijkt er volgens het Italiaanse medium nu op dat afgevaardigden van de FIA de fabrieken van Ferrari en McLaren nog voor de start van het seizoen zullen bezoeken om strikte controles uit te voeren. Deze controles zouden dan opgevolgd worden door officiële controles op de donderdag voorafgaand aan de Australische Grand Prix. Volgens FUnoAnalisiTechnica zou men zich bij Ferrari nog niet al te veel zorgen maken. PlanetF1.com benaderde de FIA voor een reactie, maar kreeg vooralsnog geen reactie.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties