mick schumacher mercedes saoedi arabie Opinie
Opinie

Ziggo-analist zet in op Aston Martin: ‘Met Newey, een nieuwe windtunnel én nieuwe regels’

mick schumacher mercedes saoedi arabie

Tijdens het Ziggo Sport Racecafé bespraken experts Rick Winkelman, René Hoogterp, Jack Plooij en Richard Verschoor de windtunnelregels en de invloed daarvan op de Formule 1-teams. Daarnaast gingen ze dieper in op de coureurskeuze van Cadillac en de rol van ervaring versus talent in de huidige Formule 1.

De Formule 1 hanteert een strak systeem rondom de aerodynamische ontwikkeltijd, waarbij teams slechts een beperkt aantal uren per seizoen mogen besteden aan windtunneltests en CFD-simulaties (aerodynamische computersimulaties, red.). Dit systeem is gekoppeld aan de stand in het kampioenschap, waarbij de best presterende teams minder tijd krijgen om verbeteringen door te voeren. 'Dit zorgt voor een interessante dynamiek binnen de sport en kan op termijn de concurrentieverhoudingen beïnvloeden', aldus Winkelman.

Windtunneluren, Newey en regelwijziging

Winkelman licht toe: ‘De Formule 1-teams krijgen een beperkt aantal uren in de windtunnel en bepaalde uren achter de computer voor allerlei aerodynamische verbeteringen.’ Het basisquotum bedraagt 320 runs in de windtunnel en tweeduizend uur aan computertests. Dit aantal wordt jaarlijks twee keer aangepast, afhankelijk van de positie in het kampioenschap. ‘Hoe hoger je staat, hoe minder tijd,’ verduidelijkt Winkelman. Zo mogen McLaren en Mercedes met de huidige stand 75% van de windtunneluren gebruiken, terwijl Red Bull op 85% zit en Aston Martin zelfs 105% krijgt.

Vooral Aston Martin kan hiervan profiteren, zo benadrukt Winkelman: ‘Met Adrian Newey aan boord, een nieuwe windtunnel én de ingrijpende reglementswijzigingen voor volgend seizoen verwacht ik veel van Aston Martin.’ Hoogterp nuanceert: ‘Het is niet zo dat dit alles verandert, McLaren doet het dit seizoen toch ook nog best aardig, met 75%.’ Winkelman is het daarmee eens, maar plaatst een kanttekening: ‘Dit seizoen zijn de regels nauwelijks veranderd, volgend jaar verandert er heel veel, dus verwacht ik dat het dan meer effect zou kunnen hebben.’ Ook Alpine en Cadillac profiteren van extra ontwikkelingsuren, met respectievelijk 115 procent.

Volgens de aanwezige experts worden de ontwikkelingsbeperkingen komend seizoen belangrijker door de ingrijpende reglementswijzigingen. Plooij vat samen: ‘Nieuwe teams hebben meer kans om mee te doen.’ De presentatrice stelt de vraag waarom Red Bull nog steeds een windtunnel uit 1947 gebruikt. Winkelman beaamt dat dit een punt van aandacht is: ‘Je kan wel ruimte huren bij andere teams, maar je hebt gelijk: ieder team zou een goede windtunnel moeten hebben.’

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Ziggo-analist zet in op Aston Martin: ‘Met Newey, een nieuwe windtunnel én nieuwe regels’
Winkelman verwacht veel van Aston Martin in 2026.

Zitje bij Cadillac

De geruchten rondom het Cadillac-zitje voor volgend seizoen zorgen voor veel discussie tijdens het Race Café. Eerder werden namen als Bottas, Pérez en Ricciardo genoemd, maar volgens de presentatrice heeft Mick Schumacher onlangs ‘een zeer positief gesprek’ gehad met het team. Hoogterp kan daar slechts om lachen, terwijl Winkelman direct de nadruk legt op ervaring: ‘Ze moeten ervaren coureurs nemen. Zeker voor een team dat net instapt in de Formule 1 is het belangrijk iemand te hebben die het team bij de hand kan nemen.’

Verschoor denkt daar anders over en ziet juist voordelen in jong talent. ‘Waarom zou je niet gewoon een rookie nemen? Kijk naar Hadjar', aldus de F2-coureur. Uiteindelijk lijken de experts tot een gezamenlijk standpunt te komen. ‘Eén ervaren en één jonge gast lijkt de beste combinatie', concludeert Hoogterp.

De presentatrice keert nog even terug naar het lachen van Hoogterp om de suggestie Schumacher bij Cadillac. Hoogterp verklaart lachend zijn reactie door te wijzen op Schumachers verleden: ‘Hoeveel kansen heeft hij gehad?’ Toch meldt de presentatrice dat Cadillac zeer enthousiast zou zijn over de Duitser. Daarnaast vallen ook de namen van Colton Herta en Kyle Kirkwood. Hoogterp begrijpt waarom Herta genoemd wordt vanwege de link met het ‘Andretti-team’, maar zou zelf liever voor zijn teamgenoot gaan: ‘Ik zou eerder Kirkwood nemen.’

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Ziggo-analist zet in op Aston Martin: ‘Met Newey, een nieuwe windtunnel én nieuwe regels’
Schumacher naar Cadillac? Hoogterp denkt er het zijne van.

De discussie verplaatst zich vervolgens naar de noodzaak van Amerikaanse coureurs in een Amerikaans team. Daarbij komt direct de haalbaarheid ter sprake, want niet alle genoemde kandidaten voldoen aan de licentie-eisen. ‘Herta en Kirkwood hebben nog niet genoeg superlicentiepunten om in de Formule 1 te mogen rijden,’ legt Winkelman uit. Toch ziet hij nog mogelijkheden voor beide: ‘Die kunnen ze nog wel halen voor volgend seizoen.’ Volgens Hoogterp is de nationaliteit van de coureur niet doorslaggevend, maar erkent hij dat het commercieel zeker meespeelt. ‘Zij vinden het wel belangrijk,’ stelt hij.

Verschoor

Tot slot benadrukt de presentatrice dat Oscar Piastri en Lewis Hamilton dit seizoen als enige coureurs elk raceweekend punten hebben gescoord. Verschoor onderstreept het belang van constante prestaties: ‘Je ziet het ook in de Formule 2, rijders die constant punten scoren zijn uiteindelijk de beste coureurs.’ Hij lijkt hier met een knipoog te verwijzen naar zijn eigen leidende positie in het Formule 2-kampioenschap. Met nog zes races te gaan, waaronder Spa, kijkt Verschoor vol vertrouwen vooruit: ‘Spa is altijd een goed circuit voor mij geweest, en ook voor MP Motorsport.’ Plooij merkt op dat regenval de prestaties kan beïnvloeden, maar Verschoor blijft optimistisch: ‘Op Silverstone was het inderdaad dramatisch in de regen, maar normaal gesproken gaat het best wel goed.’

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws