Winters weekoverzicht | Mysterieus vertrek Szafnauer en zorgen om E10 brandstof Formule 1
Formule 1

Winters weekoverzicht | Mysterieus vertrek Szafnauer en zorgen om E10 brandstof

Winters weekoverzicht | Mysterieus vertrek Szafnauer en zorgen om E10 brandstof

In de winterweken kan het soms akelig stil zijn wat betreft het mondiale Formule 1-nieuws. Er wordt niet geracet en misschien keer je wel iets minder vaak terug naar je favoriete Formule 1-website. Maar niet getreurd: In dit weekoverzicht houden we je elke zondag bij over al het nieuws dat de afgelopen week de revue gepasseerd is, om je met een verfrist geheugen een nieuwe winterweek in te laten gaan. Wat gebeurde er deze week allemaal in de F1-wereld? Check hier het in het winters weekoverzicht van F1Maximaal!

Maandag 3 januari: Red Bull tegenover Aston Martin in de rechtbank

De week werd afgetrapt met het nieuws dat Red Bull Racing naar de rechter is gestapt om een overgang van Dan Fallows naar Aston Martin te blokkeren. De Brit was jarenlang het hoofd van de aerodynamica-afdeling van Red Bull en wil naar Aston Martin vertrekken, maar Red Bull is van mening dat dat pas medio 2023 kan. De twee partijen treffen elkaar over drie weken in de Britse rechtbank, wanneer de zaak dient bij het Britse hoger rechtshof. Het geschil draait om de vraag hoelang de zogeheten 'gardening leave', een lange overgangsperiode om oneerlijke concurrentie tegen te gaan, zou moeten duren.

Dan kwam er maandag ook nog een promotiefilmpje van Alpine en de Franse wegpolitie, om de aanschaf van enkele Alpine-voertuigen te vieren. Op het filmpje is te zien dat een politie-auto stunts uithaalt en donuts draait op de openbare weg, iets wat voor flink wat opschudding heeft gezorgd op social media. Boze Fransen reageerden verontwaardigd onder het filmpje op Twitter, dat ook op het account van de Franse gendarmerie verscheen. Het was uiteindelijk Esteban Ocon die de kou uit de lucht haalde, door aan te geven dat hij achter het stuur zat en dat het filmpje puur en alleen voor Alpines promotiedoeleinden zou zijn gemaakt.

Dinsdag 4 januari: Volkswagen in zee met Williams?

Dinsdag werd bekend dat Bose, ontwikkelaar van speakers en audiohardware, stopt als partner van Mercedes. De sponsor van Mercedes kreeg vooral veel aandacht bij de Grand Prix van Saoedi-Arabië, toen Mercedes-teambaas Toto Wolff een koptelefoon van Bose hard naar de grond smeet na de botsing tussen Lewis Hamilton en Max Verstappen. Het inmiddels beroemde fragment heeft echter niet geleid tot de sponsorstop. In tegendeel, volgens marketingexperts zou Bose veel exposure hebben gekregen naar aanleiding van het moment.

Williams zou daarnaast bereid zijn om de samenwerking met Mercedes op te offeren als Volkswagen aanklopt. Dat suggereert teambaas Jost Capito in een interview. Daarin geeft hij aan tevreden te zijn met de samenwerking met Mercedes, maar benadrukt hij dat een fabrieksmotor dusdanig aantrekkelijk is, dat Williams zou overwegen het contract met Mercedes vroegtijdig te ontbinden. Williams staat erom bekend alles graag zelf te willen produceren en een 'eigen' motorfabrikant, in de vorm van Volkswagen, zou dus goed in de filosofie van het team passen.

Woensdag 5 januari: Szafnauer en Aston Martin per direct uit elkaar

Woensdagochtend verscheen er opvallend nieuws uit de hoek van Aston Martin: teambaas Otmar Szafnauer heeft namelijk per direct afscheid genomen. De Roemeense Amerikaan was mede verantwoordelijk voor de sterke seizoenen van 2013 tot en met 2020 en werd vooral geroemd door de goede resultaten met een relatief klein Formule 1-team. In november werd Szafnauer nadrukkelijk in verband gebracht met het team van Alpine, maar die geruchten werden toen door de teambaas zelf stevig de kop in gedrukt. Vertrekt Szafnauer alsnog naar de Franse concurrent?

Donderdag 6 januari: Motor Red Bull in 2022 trager

Volgens het Duitse Auto, Motor und Sport verliest de Red Bull-motor van 2022 zo'n twintig pk als gevolg van de introductie van de E10 brandstof. Vanaf komend seizoen moet de brandstof van de Formule 1-auto's uit ten minste tien procent ethanol bestaan en die nieuwe brandstofmix zorgt voor een lagere output in de verbrandingskamer. De E10 brandstof moet voor een duurzamere sport zorgen, maar Marko benadrukt dat de nieuwe innovatie druk kan leggen op de prestaties van Red Bull Racing in de komende seizoenen.

Vrijdag 7 januari: Porsche en Audi in gesprek met McLaren en Red Bull

We gaan het weekend in met spannend nieuws, want er zouden al bondjes worden gesmeed tussen de teams en mogelijk nieuwe motorleveranciers vanaf 2026. Het nieuwe motorentijdperk dat dat seizoen in zal gaan biedt de mogelijkheid voor nieuwe producenten om toe te treden, waarbij Audi interesse zou hebben in een samenwerking met McLaren. Daarnaast zou ook Porsche in gesprek zijn met Red Bull om het ontwikkelen en produceren van een motor voor het team te faciliteren.

Ook kwam er meer nieuws van Aston Martin, dat in Groot-Brittannië druk bezig is om haar nieuwe fabriek te bouwen. Er is flink geld geïnvesteerd in de bouw van een nieuw hoofdkwartier en het gebouw krijgt inmiddels vorm. Op Twitter wordt een video gedeeld met de huidige stand van zaken.

Zaterdag 8 januari: Trotse Lammers blikt terug

Zaterdag blikte F1Maximaal samen met Jan Lammers terug op een prachtig Formule 1-jaar, met natuurlijk een race in Nederland. De sportief directeur van de Dutch Grand Prix is vooral erg trots op hoe het evenement is verlopen. 'Het feit dat je maximaal hebt kunnen scoren richting de autosport-fan maakt me trots. Of dat nou de Max- of Hamilton-fan is, dat doet niet ter zake, maar we hebben absoluut gescoord in het leveren van autosport-entertainment, zonder de partijen die er niets mee hebben al te veel te pijnigen. Je wil gewoon je ding doen en zo min mogelijk overlast veroorzaken. Daar zijn we gelukkig in geslaagd. Dan is de kunst om dat nog een keer te doen', aldus Lammers.

Lees het hele interview hieronder:

Daarnaast gaf McLaren alvast een inkijkje in hoe ze hun chassis zullen aanpassen voor het 2022-seizoen. Een onschuldig ogende foto verraadde namelijk dat het team vanaf komend jaar gebruik gaat maken van een 'pull rod' ophanging rondom de wielen, een techniek die al jaren niet meer wordt toegepast door de teams.

Zondag 9 januari: Honda-personeel uitzinnig

We sluiten de week af met prachtige nieuwe beelden vanuit de Honda-fabriek in Sakura. Tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi leefde men ontzettend mee met Max Verstappen, die de wereldtitel pakte. Op nieuwe beelden is te zien hoe men in Japan de titel viert en tegelijkertijd afscheid neemt van de Formule 1.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws